Politika

Viszlát, de veletek maradunk,

nehogy hülyeségeket csináljatok. Így értelmezhető Nicolae Ciucă liberális pártelnök, a kormánykoalíció megszűnésére vonatkozó esti facebook üzenete, ami sajnálatosan nevetséges, ugyanakkor kártékony az ország gazdaságára nézve, mert bizonytalanságot gerjeszt.

Két, formai okból sem lehet komolyan venni. Először is, az elnöknek nincs joga a párt központi, döntéshozó fóruma által szentesített kormánykoalíciót hirtelen felindulásból, jóváhagyás nélkül felbontani.

Másodszor, a párt miniszterei nem kívánnak lemondani, ebben az estben tovább is részesei lesznek a határozathozataloknak, mert a kabinetben nincs tartózkodás. Ha egy miniszter nem ért egyet a kormányfővel, de az, ennek ellenére meghozza a határozatot, egy demokratikus jogállamban a miniszter lemond.

A formális kormánykoalíció bontás mondvacsinált oka, hogy a kilenc tagból álló alkotmánybíróság öt bírája, akik közül négyet a PSD jelölt, szavazattöbbséggel kizárta az elnökválasztásból Diana Șoșoacă európai parlamenti képviselőt.

Az esetért a liberálisok nyíltan a szociáldemokratákat vádolják, mondván a PSD „DNS-ében van a hatalommal való visszaélés”.

Valójában, a legtöbb közvéleménykutatás szerint is, veszélyben forog Nicolae Ciucă államfőjelölt bejutása a második fordulóba. Ha ez mégis összejönne, ott a győzelem reményében a régi, eddig bevált PSD-ellenességet kellene felmutatni, ami a hároméves közös kormányzás után kissé hiteltelen, de jobbat nem tudnak.

Visszatérve az ominózus alkotmánybírósági határozatra, melynek megjelent az indoklása, az több kérdést vet fel és több tanulság vonható le.

Egyértelmű, hogy Diana Șoșoacă eddigi közéleti, parlamenti és európai parlamenti, holokauszttagadó, antiszemita, fasisztoid megnyilvánulásai nem teszik megfelelővé államfői jelölését, hisz ezek több esetben törvény- illetve alkotmányba ütközőek voltak.

Ezt viszont nem az alkotmánybíróság, hanem a bűnüldöző szervek kellett volna idejében konstatálják és intézkedjenek, mert Diana Șoșoacă átlépte a szabad véleménynyilvánítás kereteit.

Eső után köpönyeg. Marcel Ciolacu kormányfő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerint, Diana Şoşoacă elnökjelöltségét elutasító határozat indoklása megerősíti, hogy szükség van az alkotmánybíróság széles körű reformjának megvitatására.

Az érintett személyek védelemhez vagy a fellebbezéshez való jogát biztosítandó, a Központi Választási Iroda (BEC) és az alkotmánybíróság közé kellene iktatni egy törvényességi szűrőt, amelyet csak a legfelsőbb bíróság tudna ellátni.

Ez már a következő parlament feladata lesz, ha el nem felejtődik.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...