Politika

Taktikai húzások

Magyarországon, a júniusi választási kudarcot követően, Gyurcsány Ferenc stratégiaváltást váltást jelentett be, amit az elemzők kétkedve fogadtak.

A Demokratikus Koalíció árnyékkormányának feloszlatása magától érthető volt és az sem okozott különösebb feltűnést, hogy megsokszorozódott a pártelnök jelenléte a közösségi médiában.

Október másodikán Gyurcsány Ferenc, a FIDESZ tizennégy éve folyamatosan használt sikeres médiafegyverét, a „gyurcsányozást” átvéve, új video sorozatot indított, „Gyurcsány alatt jobb volt” címmel, összehasonlítva a kisember szemszögéből a 2024 -es állapotokat a húszévvel azelőttiekkel.

Rögtön a 12200 forintos családi pótlékkal kezdte, ami azóta sem változott.

Láss csodát, rá két napra Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjújában a családi pótlék megduplázásáról beszélt:

„Ezért most az inflációs megpróbáltatás után, ezen már túl vagyunk, most meg kell emelni kétszeresére a gyerekek után járó családi pótlékot, tehát a következő évben ennek meg kell történnie, én ebből nem engedek.”

Mármint azt az összeget, egy gyerek esetén ez 12 200 forint, amit több mint másfél évtizede nem emeltek, annak ellenére sem, hogy értéke a felére csökkent, majd észrevétlenül kijavította magát.

A Facebookra már azt posztolta ki, hogy „a következő évben kétszeresére emeljük a gyerekek után járó családi adókedvezményt”,  családi pótlékról azonban itt már szó sem volt.

Anélkül, hogy részletezném a családi pótlék, illetve adókedvezmény közötti lényeges különbséget, Orbán Viktor freudi elszólását magyarázza a többirányú lépéskényszer a Magyar Péter jelenség, a sikertelen gazdaságpolitika, az aktivizálódó Gyurcsány ellensúlyozására.

Romániában, Adrian Câciu, a beruházásokért és európai projektekért felelős miniszter, korábbi pénzügyminiszter, szociáldemokrata törvénykezdeményezést jelentett be pénteken.

Eszerint a bruttó 5700 lej alatti fizetésekre az adókulcs nem 10% hanem 5% lesz. Mi több, ezt a társadalombiztosítási és egészségügyi járulék esetében is alkalmazzák, így egy alkalmazott havi 200 lejjel is többet vihet haza.

A dolog pikantériája, hogy a szociáldemokraták szorgalmazzák a progresszív (sávos) adózás alkalmazását, amit a liberálisok és az RMDSZ makacsul elutasítanak, kitartva az egykulcsos adózás mellett.

Ezzel a taktikai húzással a szocdemek két legyet (nem a liberálisokra és az RMDSZ-re értem) ütnek egy csapásra. A választási kampányban jól jön nekik egy ilyen népszerű javaslat, amit, ha nem akarnak veszíteni, a vetélytársaik is meg fognak szavazni, ezáltal hallgatólagosan elfogadják a sávos adózás tényét.

Többet ésszel, mint erővel!

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...