Politika

Elfogadható mézesmadzag

Téved az, aki abban a hitben ringatja magát, hogy mivel Iohannis, a legutóbbi nyilatkozata szerint, nem indul a decemberi parlamenti választásokon, ezzel megoldódnak a liberálisok, valamint a szociáldemokraták választási gondjai.

Feltételezve, hogy nincs titkos egyezség az államfő és a két pártelnök között, ami azért nem kizárható, látva a legfrissebb közvéleménykutatásokat és azok tendenciáit, érthetővé válik Marcel Ciolacu PSD elnök, kormányfő, mesteri terve.

Azzal kezdte, hogy pártja kongresszusán bejelentette, kudarc esetén sem mond le a pártelnökségről. Félig tréfásan, de véresen komolyan, azt javasolta Sorin Grindeanu első-alelnöknek, amennyiben pártelnöki ambíciói vannak, tegyenek meg mindent, hogy őt megválasszák államfőnek.

Mivel biztosra vehető Ciolacu második fordulóba jutása, méghozzá első helyen, ahol az AUR elnöke, George Simion könnyen verhető, a hibát-hibára halmozó független Mircea Geoană nem rendelkezik kellő tartalékkal, marad a feljövőben levő liberális Nicolae Ciucă, így Ciolacunak azt kell elérnie, hogy a nem bejutott jelöltekre szavazók, a második fordulóban rá szavazzanak.

Ezért többször kijelentette, megválasztása esetén, demokratikus szellemben, a hatalommegosztás és a tartós kormányzás érdekében a majdani kormánykoalíció másik pártjából jelöl kormányfőt.

Ebben bízhat jelenlegi liberális ellenjelöltje, Nicolae Ciucă, ha alulmarad, remélve, hogy pártja elfogadható eredmény ér el a parlamenti választásokon és nem Iohannist preferálja miniszterelnökjelöltnek.

Legutóbb, egy nagy nézettségű politikai vitaműsorban Sorin Grindeanu többször megerősítette, hogy szívesen látnák az RMDSZ-t a megalakuló kormánykoalícióban, a tartós kormányzás érdekében, abban az esetben is, ha a PSD-PNL tandem ötven százalék feletti eredményt ér el a választásokon.

Hamiskás mosollyal belengette, nagykoalíció esetén, Marcel Ciolacu ígérete szellemében, RMDSZ-es is lehetne kormányfőjelölt. (Többek arcára fagyott a mosoly).

Az RMDSZ számára mézesmadzagnak tűnhetnek ezek a burkolt ígéretek, pedig van alapjuk és vívónyelven szólva mesteri elővágás ült meg a liberális ellenféllen.

Erdélyben több helyen, a liberális megyei és városi szervezetek, a központi vezetés tudtával és beleegyezésével, a helyhatósági választásokon kijátszották a nacionalista kártyát.

A szociáldemokraták ebben nem voltak partnerek és az utóbbi években, saját érdekükben is, korrektül viszonyultak az RMDSZ-hez.

A Szövetség feladata, hogy jó, kormánykompatibilis választási programmal és egy ütősebb, konkrét, Románában megvalósítható javaslatokkal alátámasztható szlogennel, lépje át a parlamenti bejutási küszöböt, ha érdemben akar beleszólni az ország új közigazgatási felosztásába. (Ezekről részletesen legközelebb).

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...