Politika

Határon túli parasztvakítás

A határon túli egyéni választókerületek létrehozásáról szóló felvetést többen alaposan elemezték, jogi és történelmi megközelítésben.

Én a FIDESZ szemszögéből nézve próbálom valószínűsíteni álláspontjukat.

Mindenekelőtt, a félreértések elkerülése végett, a parasztvakítás kifejezés jelentését igyekszem tisztázni, miután az ismert értelmező szótárakban nem találtam definícióját, viszont az interneten az alábbi körülírás nagyon találó:

„Tehát a parasztvakítás kb. olyan, hogy xar dolgot egy jónak mondható tulajdonságával próbálnak eladni a hozzá nem értőknek”. Szinonimája: -népámítás.

A határon túli egyéni választókerületek létrehozásával megszerezhető 6-7 egyéni mandátum végszükség esetén jól jöhet Orbánnak 2026-ban, a hatalom megőrzése érdekében.

Ehhez a már bevált módszerrel, 2025 második felében beindítják a nemzeti konzultációt a határon túl élő magyar állampolgárokkal. Így megújulhat a választói névjegyzék is.

A kérdőíveken, amelyeket lelkes kisebbségi szervezetek juttatnak célba, elég, ha csak egy kérdés szerepel:

„2010-ben, az Orbán Viktor által is kezdeményezett, kettős állampolgárságról szóló törvény megszavazásával, soha nem látott nemzeti egység jött létre annak érdekében, hogy a határon túli magyar testvéreink közjogi értelemben is a nemzet részei legyenek. Azóta, a határon túli magyar közösségek nemzetpolitikai célú támogatása folyamatosan növekedett, 2023-ban meghaladta a 81 milliárd forintot.

Igényei jobb és gyorsabb megismerése és a közvetlenebb kapcsolattarás érdekében, a létrehozandó egyéni választókerület Ön által is megválasztott képviselője hatékonyan járna el az Ön érdekében a Magyar Országgyűlésben és a Kormánynál.

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Országgyűlés, a 2013. évi XXXVI. törvény a választási eljárásról * módosításával, a fentiek szellemében egyéni választókerületeket hozzon létre Erdélyben?

Օ Igen

Օ Nem”

Természetesen a szavazás levélben történne, semmi szükség szavazóhelységek létrehozására, választási bizottságokra és irodákra Romániában. A kisebbségi szervezetek vállalják, hogy visszajuttatják úgy a kérdőíveket, mint a kitöltött szavazólapokat. Ha szükséges, idős személyeknek segítenek jól kitölteni.

A román hatóságok nem szólhatnak semmit, hisz 2008-ban ők is létrehoztak 4 képviselői és 2 szenátori külföldi egyéni választókörzetet.

Az ellenzék mondhat, amit akar, nincs támogatottsága Erdélyben. A TISZA pártnak még nincs parlamenti képviselete és Magyar Péter nem fog Erdélybe vonatozni, mert a vasút ott még áldatlanabb helyzetben van és nem a FIDESZ a felelős érte.

Az RMDSZ számára valószínű nem dehonesztáló, hogy nem ők, hanem anyaországiak képviselik a romániai magyarokat, mert a legutóbbi Szövetségi Képviselők Tanácsán kizárólag az ugyancsak híresztelt romániai közigazgatási átszervezés ellen tiltakoztak.Amennyiben lett volna kifogásuk, jelezték volna.

Különben is, az történik majd, amit a Viktor akar.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...