Politika

Nicsak, ki beszélt most Tusványoson!

Az, aki 2014-ben és az azt követő két-három évben Tusványoson egy szót sem ejtett a Krím-félsziget oroszok általi lerohanásáról, azokról, az általa is aláírt Putyinellenes uniós szankciók hiábavalóságáról, amelyeket most kárhoztat és egyúttal dicsőíti a „hiperracionális” orosz vezetést.

Aki most úgy ukrán, mint orosz részről egyformán jogosan indokoltnak látja azt a háborút, aminek szerinte csak Trump vethet véget.

Aki akkoriban azt mondta: „A saját nemzeti érdekei miatt, európa érdekei miatt, és a lengyel–magyar barátság miatt is világossá kell tennünk, hogy Magyarország az Európai Unió minden jogi lehetőségét ki fogja használni arra, hogy szolidáris legyen a lengyelekkel. Azt tudjuk mondani, hogy Varsó, Prága, Pozsony és Budapest egy hangon beszél.”

Aki, miután Jarosław Kaczyński elvesztette a választásokat, most már

negatív kontextusban beszélt a lengyel geopolitikai törekvésekről, az Egyesült Államokhoz való viszonyukról, arról, hogy gyengíteni igyekeznek Oroszországot, „túl akarják fejlődni” Németországot és „álságosnak és szemforgatónak” nevezte a lengyel politikát.

Ha valaki veszi magának a fáradtságot és elolvassa Orbán 2014-2020 közötti tusványosi beszédeit, folyamatosan visszatérő elemeket talál.

Az olyan új rendszerek felé való elmozdulás, amelyekről csak annyit lehet tudni, hogy “nem nyugatiak, nem liberálisok, nem liberális demokráciák, és talán nem is demokráciák”. A példák? Szingapúr, Kína, India, Oroszország, Törökország.

Bár 2014-ben még Barack Obama elnököt dícsérte,2016 óta Donald Trump elkötelezett híve, a globális megoldásokat tőle várja. Mindent egy lapra téve, a nagy kombinátor arra nem dolgozott ki forgatókönyvet, mi történik, ha más nyeri az amerikai elnökválasztást.

Egyfolytában hangoztatja, hogy az UE teljesítménye folyamatosan leértékelődik, elitválság van.

Mostani előadásában, a diplomadolgozatok eredetiségi vizsgálatával, szó szerinti, oldalnyi ismétléseket lehet találni.

Abszolút új elem a következő meghatározása: „Ha az önmagad nagyszerűségére összpontosítasz és a saját magad nagyszerűségét, hogy okosabb, szebb, tehetségesebb vagy, mint az emberek többsége, ha erre fordítod az erődet, hogy ezt mind elismertesd a többiekkel, akkor amit kapsz az nem a nagyság lesz, hanem a nagyképűség. …Megjelent az agresszív törpe, mint új embertípus.”

Valószínű Orbán Viktor mégsem önmagára gondolt, pedig…

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...