Politika

A Magyar Péter jelenség partiumi szemmel

Partiumból követve a Magyar Péter jelenséget, Markó Béla húsz évvel ezelőtti, az RMDSZ területi elnökeivel folytatott tanácskozásán elhangzott figyelmeztetése jutott eszembe.

Egy vezető politikus két esetben hibázhat nagyot. Ha cselekedeteit kizárólag a többségi közvélekedésnek való megfelelés motiválja, illetve, ha a közvéleményt teljesen figyelmen kívül hagyja. Rossz vezető az, aki mindig csak tetszeni akar – és az ilyen ember értelmiséginek is rossz.

Nagyváradról figyelemmel követve az anyaországi bel- és külpolitikai eseményeket, számomra elfogadhatatlan néhány megnyilvánulás.

Úgy látom sokan megszokták az orbáni modus vivendit, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mond, hanem arra, amit csinál. Utólag a minden kimagyarázása sem tántorítja el híveit.

Eleinte nem gondoltam, hogy Magyar Péter átveszi ezt a stílust és saját korábbi állításainak ellenkezőjét hangoztatja, illetve, ígéreteinek teljesítését hanyagolja.

Időnként, ha nincs más kiút, elvégre emberek vagyunk és hibázhatunk jelszóval, tessék-lássék beismeri egyre gyakoribb tévedéseit.

Hamar megszokta az Orbán Viktor leváltásában reménykedő tömeg ajnározását,  akik nagyvonalúan szemet hunynak a színészi és szónoki képességekkel megáldott, „a mi emberünk”, cikk-cakkos irányváltásai felett.

Ami engem elszomorít, hogy az úgynevezett független politikai elemzők nem merik szóvá tenni hibáit, következetlenségeit a Nemzeti Együttműködési Rendszer lebontásával kapcsolatban.

Legutóbb, miután az Európai Parlament nagy többséggel elfogadta az Ukrajna támogatásáról szóló állásfoglalását, ahol a Tisza képviselői tartózkodtak, ezt Magyar Péter úgy próbálta megmagyarázni, mintha az nem lenne egyenértékű a FIDESZ-KDNP és a Mi Hazánk ellenszavazataival.

Az elkeserítő, hogy az ATV Aktuál című vitaműsorában, az elmúlt két évben a különböző politika irányultságú televíziókba gyakran meghívott politikai elemző, sűrűn pislogva, egyetértően elfogadja és kijelenti, hogy az Ukrajna melletti állásfoglalás megszavazása Magyar Péter számára népszerűségvesztéssel járt volna, mert Magyarországon erőteljes Ukrajna ellenes hangulat van.

Ezek szerint, az elvek nem számítanak, mindent a népszerűségért.

Érdekes az egyes, úgymond ellenzéki érzelmű közvéleményformálók rövidtávú memóriája is. Három-négy évvel ezelőtt azt igényelték, az ellenzék mutassa fel kormányzóképességét.

A 2022-es, az ellenzék számára kiábrándítóan végződött országgyűlési választásokat követően, jobb híján a Demokratikus Koalíció árnyékkormányt alakított, amit az elemzők fanyalogva fogadtak, mondván, nem fedi le a teljes ellenzéki spektrumot, stb.

Most viszont semmilyen igényt nem támasztanak a Tisza Párt jövőbeli politikai irányultságával kapcsolatban.

A romániai magyarok számára az RMDSZ sem könnyíti meg az eligazodást a Magyar Péter jelenség feldolgozásában.

Nemmel szavazott ugyanis az RMDSZ két európai parlamenti képviselője a Tisza Párt EP-képviselőinek felvételére az Európai Néppárt (EPP) csoportjába. Az elutasítást erkölcsi és politikai okokkal indokolták.

Nehezen érthető, hogy a nevében demokratikus Szövetség, miért ellenzi erkölcsi okokból hat, számára ismeretlen, demokratikusan megválasztott EP képviselő felvételét a néppárti csoportba, csak azért, mert a hetedikkel kapcsolatban jogosak a morális fenntartások.

A politikai indok még érthetetlenebb, ugyanarról a jobbközép pártcsaládról lévén szó. Valószínű, a FIDESZ barátom ellenfele az én ellenfelem, elvet követték.

A bizonytalanságot csak fokozza Kelemen Hunor kijelentése, mely szerint az RMDSZ önálló delegációként kíván megjelenni az EP-n belül, mivel így megnő mozgástere.

Nocsak, eddig kevésbé volt önálló?

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...